Barion Pixel

Szobafestés házilag: így csináld!

Látványosan átalakul otthonunk, ha megváltoztatjuk a falak színét. A festés könnyen kivitelezhető munka, akár mi magunk is nekiállhatunk, néhány dologra azonban nem árt odafigyelnünk ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Lépésről lépésre

  • Akár a teljes lakást szeretnénk átfesteni, akár csak egyetlen helyiséget, első lépésként mérjük fel a felületek állapotát. Szerencsés esetben a glettelés és a meglévő egy-két réteg festék elbír egy újabb mázolást, ha viszont már négy-öt előzőleg felvitt réteg van a falon, ajánlott a régi festéket lekaparni.
  • Először mossuk le a felületet mosószeres vízzel, így könnyebb lesz egy spatula segítségével eltávolítani a festéket. Számolnunk kell az újragletteléssel, és azzal, hogy a munka bizony sok porral jár.
  • És most jöjjön egy kis matematika: 7-8 m2 falfelület 1 liter festéket igényel, ám ez csak egy réteget jelent, tehát a kapott eredményt még szoroznunk kell a rétegek számával. Ha a felületen nincsenek durva hibák, glettanyagból egy helyiségben általában 1-2 kg elegendő, de ezzel kapcsolatban érdemes konzultálni egy szakemberrel, illetve kérjünk tanácsot egy szakáruházban.

 

Tipp: Léteznek effektfestékek, valamint olyan speciális készítmények, amelyek inkább a dekorvakolatokhoz sorolandók.

  • Még a munka megkezdése előtt döntsük el, hova kerül polisztirol habléc, hova rozetta, hova tapéta. Előbbieket a glettelés után ragasztjuk fel, majd a réseknél körbejavítjuk, aztán jöhet a festék. Utóbbinál a falat csak gletteljük, de itt különösen fontos, hogy jó minőségű anyagot használjunk, és ne feledjük a mélyalapozót! Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a felület fogadja a tapéta ragasztóját, ugyanis a festékes falon nehezebb tapétázni.
  • A mélyebb repedéseket habarccsal vagy speciális glettel töltsük ki, de egy makulatúracsík is javíthat az összképen.
  • A legjobb megoldás mégiscsak az, ha üvegfátyollal végigfedjük a falat, és erre kerül a festés, mert akkor biztosan nem bújnak elő újból a hibák. A mennyezet hosszú repedéseihez nagy kötőszilárdságú glettet használhatunk, amit könnyen simára tudunk dolgozni.
  • Ha a gletteléssel készen vagyunk, jöhet a csiszolás. Az igényesebb mesterek ezután megismétlik az egész folyamatot, így tükörsima fal lesz a végeredmény, már csak le kell kefélni. A sok fáradozás jutalma egy szépen festhető felület lesz, amely súrlófényben sem hullámzik.
Shopping Cart
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0
Keresés
×
Scroll to Top