Barion Pixel

Brikett vagy tüzifa? Melyik az olcsóbb?

A két fűtőanyag kilós árát összehasonlítva jelentős árkülönbség mutatkozik közöttük.
Fontos tudni azonban, hogy a brikett mértékegysége helyesen kilogramm, mert viszonylag állandó nedvességtartalma miatt a súlya alapján pontosan meghatározható a fűtőértéke és az ára is.

A tűzifát pedig lehet kilóra is és köbméterre is venni. A kilós ár rendszerint 20-50% közötti vizet is tartalmaz, aminek a mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni. A köbméteres ár pedig attól függ, hogy milyen feldolgozottsági állapotban van a fa: a 2 méteres rönktől kezdve a felhasogatott, tüzelésre kész állapotig. Továbbá az is befolyásolja, hogy ömlesztve vagy kalodában kapja-e meg az ember.

Mivel a tűzifa által nyújtott meleg a mennyiségétől, a fajtájától és a víztartalmától függ, szinte fogalmunk sincs róla, hogy mennyi “meleget vettünk”, amikor kifizettük a tűzifát.

A fentiek ismeretében nem egyszerű közös nevezőre hozni a brikett és a tűzifa hatékonyságát, de nem lehetetlen.

A következőkben bemutatom a két fűtőanyagot és annak a módját, hogyan hozzuk őket közös nevezőre, illetve hogy miért éri meg sokkal jobban a brikett fűtőanyagot vásárolni, mint a bizonytalan mennyiségű és magas víztartalmú tűzifát.
Tűzifa
A tűzifa kereskedelemre sajnos egy tisztességtelen iparág épült rá, akik kihasználják a tűzifa értékének meghatározásában rejlő nehézségeket.

Sokan nemcsak azért házalnak a tűzifával, mert jól átvernek minket, hanem azért is, mert Mi vásárlók nem szeretjük a matekot.

Ahhoz, hogy ezt bebizonyítsuk, számoljunk egy kicsit! Sőt, nem is neked kell számolnod, hanem én fogok számolni. Neked csak követned kell a gondolatmenetet.

A végeredmény magáért fog beszélni.

Fontos: Amikor vásárolunk, akkor nem fát akarunk venni, hanem meleget. Érdemes tudni azt is, hogy a tűzifa értékét két fontos tényező határozza meg:

A tömeg (kg – kilogramm)
A fűtőérték (MJ – megajoule)
Mindkét tulajdonságot jelentősen befolyásolja a nedvességtartalom. Vegyünk egy példát: Az egyszerűség kedvéért legyen a tűzifánk tölgy, hiszen az majdnem mindenütt elérhető.

A tűzifának 15-16 MJ/kg körüli a fűtőértéke, és 700-740 kg körüli a súlya. Ez az állítás akkor igaz, ha tömör faanyagról beszélünk, és 10-15% körüli nedvességtartalomról.

Tehát egy 1×1 méteres tömör, száraz fakockáról. Ilyennel nem találkozol.
A tűzifa fűtőértékét tehát korrigálni kell, mert nem szárazon, és nem köbméteres tömbben kapjuk.

A kapható tűzifa általában egyenesen az erdőből jön, ezért a nedvességtartalma inkább 45-50% körüli, de akár 60% is lehet.

Ha szerencsénk van, és a kivágás óta eltelt már pár hónap, akkor akár 30-40%-ra is csökkenhet. Ezzel nemcsak vizet veszünk jó drágán, de a frissen kitermelt fa fűtőértéke kb. csupán 1/3-a a száraz tűzifáénak.

Tehát az első korrekciós számot megkaptuk: A száraz tűzifa 16 MJ fűtőértékét a nedvességtartalom miatt elosztjuk hárommal, így megkapjuk, hogy 1 kg frissen kitermelt fa fűtőértéke 5 MJ/kg.

Ráadásul nem tömör fát kapunk, hanem “konyhakészet” így már nem csak fölösleges vizet, hanem levegőt is vásárolunk (ami a fahasábok között van).

Tételezzük fel, hogy tisztességes helyről vásárolunk és nem vernek át a fa mennyiségével. Nem is ömlesztve vásárolunk (ki tudná megmondani, hogy mennyi az a fa, amit leborítottak az udvaron?) hanem kalodában vesszük a tűzifát.

Ha 1x1x1 méteres a kaloda, (sok helyütt sarangnak is nevezik) akkor azt (a hasábok között lévő levegő mennyisége miatt) nem tömör faanyagként kell számolni. Erre a korrekcióra használják az erdészeti szakemberek az erdei űrméter megnevezést. Ez 1x1x1,7 méter befoglaló méret, szorosan rakott fahasábokból.

Már meg is van a második korrekciós szám: Az 1x1x1 méteres kalodában 1/1,7 tömör fa van, azaz 0,588 M3.

A frissen vágott tűzifa (pl. A tölgy) 1.000 kg/M3 körüli súlyú.

A 0,588 M3 tűzifánk (amit a kalodában megvettünk) kb. 588 kg.

A fűtőértéket korábban korrigáltuk a nedvességtartalom miatt (15 MJ-ból lett 5 MJ/kg) tehát 588 kg szorozva 5 MJ-lal = 2.940 MJ. Ezért a kaloda fáért fizettünk mondjuk 17.000,- Ft-ot. Nem is maradt más hátra, nézzük meg mennyi meleget vettünk!

A 17.000,- Ft vételárat elosztjuk a megvásárolt 2.940 MJ-lal, így kiderül, hogy 5,78 Forintba került egy MJ tűzifa fűtőértéke.

Ha erdészettől vásárolsz, akkor átlagosan 24.000,- Ft-ért veheted meg tömör köbméterét. Mire hazaszállíttatod, és a méteres tűzifát felvágatod, felhasogatod és betárolod, addigra lesz 28.000,- Ft az ára. Egy köbméter friss fa 1000 kg, aminek 5.000 MJ a fűtőértéke. A 28.000,- Ft-ot elosztod 5000-rel, 5,6 Ft-ba kerül egy MJ fűtőérték. Gyarkorlatilag ugyanott vagyunk.

Brikett
Ígérem sokkal rövidebb és egyszerűbb lesz, mint a tűzifa.

Különféle briketteket vásárolhatunk:

Szénbrikett
Keményfa brikett
Napraforgóhély brikett
Tőzeg brikett
Ezek fűtőértéke közel azonos, átlag 18 MJ/kg értékkel számolhatunk.

  1. 920,- Ft-ért pontosan 800 kg keményfa brikettet kapsz, a házad előtt lerakva, raklapon, a képen látható módon csomagolva.

brikett hatékony tüzelőanyag tűzifa helyett

Végeredmény
Egy 800 kg-os brikett rakat fűtőértéke 14.400 MJ.
Osszuk el a 71.920,- Ft-os vételárat 14.400 MJ-lal, majd megkapjuk az eredményt, amely alapján kiderül, hogy 4,99 Forintba került 1 MJ brikett fűtőértéke.
4,99 Ft-ba fog kerülni egy MJ brikett fűtőértéke, szemben a tüzifa 5,78 Ft-os MJ-ra vetített fűtértékével. Közel 15%-ot spórolhatsz, ha brikettet választasz a tűzifával szemben!

Rendeld meg itt: Keményfa brikett 800 kg

Ha nem akarunk ennyire borúlátóak lenni, akkor tételezzük fel, hogy szárazabb fát kaptunk. A fűtőértékre vetített két ár valószínűleg akkor sem fog megegyezni, tehát érdemesebb brikettel fűteni, mint tűzifával.

Milyen további előnyei vannak a brikettnek?
A brikett a fafeldolgozás során keletkező melléktermékből, fa aprítékból, forgácsból és fűrészporból áll.
Nem tartalmaz további adalékanyagokat.
A tömörítését a présgépek hatalmas nyomással végzik el, miután az anyag nedvességtartalmát 10% alá csökkentették.
Jelentős fűtésköltség megtakarítható a használatával.
Hamu tartalma minimális: 1-3% körüli, sokkal kevesebb a gond vele.
Pontosan mérhető, nem tudnak átverni vele.
Nem kell hasogatni, kevesebb vele munka.
Könnyű és egyszerű a tárolása.
Brikett begyújtása
Fontos: Mielőtt vásárolsz, győződj meg róla, hogy a kazánod alkalmas-e a brikettel történő tüzelésre! Faelgázosító kazánba kimondottan tilos beletenni. Mivel ebbe a kazánfajtába egy turbina fújja be az égéshez szükséges levegőt, így akkora hő keletkezhett, hogy az 5-6 cm széles tűzálló tűzterelő vasak úgy eldeformálódnak benne, mintha egy tank ment volna keresztül rajtuk.

A brikettet minden olyan fűtőberendezésben használhatjuk, amiben fát vagy szenet, ha megfelelően lefojtható a kazán vagy kandalló. Egy ilyen fűtőberendezésben az izzás ideje akár 8-12 óra is lehet.

brikett begyújtása

Tudom nem volt rövid, és meg kell tornáztatni az ember agyát, hogy megértse, hová megy a pénze, de ha idáig eljutottál, már nyert ügyed van.

Ha mindezek nem győztek meg róla, hogy sokkal jobban megéri brikett-tel fűteni, remélem legalább abban segítettem, hogy a tűzifa vásárlás könnyebb lesz.

Sőt, itt egy nagyon klassz cikk arról, hogy mire figyelj oda tűzifa vásárláskor: Hogyan kerüld el az átverést tűzifa vásárláskor?

​…és hogy jövök én ahhoz – felújítás szakértőként – hogy a brikett hatékonyságáról „papoljak”?

Úgy hogy évtizedek óta foglalkozom az épületek energiahatékonyságának javításával, és mindig nagyon idegesített, hogy átverve éreztem magam miután megvettem az éves tűzifa szükségletemet. Ezért elmélyültem egy kicsit abban, hogyan lehetne a misztikus tűzifát megérteni, vagy kiváltani. Meggyőződésem szerint, a brikett hatékonyabb fűtőanyag, mint a friss tűzifa.

Előzőek miatt ajánlom figyelmedbe, ha lakásfelújításon gondolkodsz, vagy valaki az ismeretségi körödben, akkor töltsd le ezt az anyagot teljesen ingyen: Hogyan válassz kivitelezőt úgy, hogy elkerüld az aknamezőt?

Barátsággal:

Siposs Levente

felújítás szakértő

A tartós lakásfelújítások támogatója

Kaptam olyan kritikát, hogy ezzel a cikkel “aláztam, gyaláztam” a fát, mint fűtőanyagot. Távol állt tőlem ez a szándék. Ezt a cikket azoknak írtam, akiket hasonlóan zavar, mint engem, hogy magas nedvességtartalmú tűzifát kapnak, és a mennyiségét még megsaccolni sem könnyű.

A cikkben szereplő értékek forrásai: SZ+CS Stúdió tűzifa alapismeretek és KAEG ZRT. amit érdemes tudni a tűzifáról + felújításszakértő.hu szerkesztője

Shopping Cart
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0
Keresés
×
Scroll to Top